Żywe po zerwaniu

21 czerwca 2013, 10:01

Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.



Telewizory, komputery i samochody wyzwalają epidemie otyłości i cukrzycy w krajach rozwijających się

11 lutego 2014, 09:02

Posiadanie telewizorów, samochodów i komputerów powiązano z podwyższonymi wskaźnikami otyłości i cukrzycy w krajach o niskim i średnim dochodzie.


Sygnał komunikacyjny bakterii może zahamować rozprzestrzenianie komórek nowotworowych

25 września 2014, 11:19

Wykorzystując system komunikacji bakterii, można zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.


Bakterie tworzą 2-wymiarowe kryształy

7 kwietnia 2015, 12:06

Thiovulum majus - szybko pływające bakterie z bagien - tworzą dwuwymiarowe siatki krystaliczne, złożone z obracających się komórek. Jak tłumaczą naukowcy, to pierwszy znany przypadek bakterii, które spontanicznie formują taki wzorzec.


Toksyny z ubrań

26 października 2015, 15:52

Podczas produkcji ubrań wykorzystuje się tysiące związków chemicznych. Doktorantka z Uniwersytetu Sztokholmskiego sprawdzała, czy znajdują się one nadal w towarach kupowanych w sklepie. Zidentyfikowano kilka substancji stanowiących zagrożenie dla zdrowia i nawet ekologiczna bawełna nie stanowiła gwarancji nietoksyczności.


Rośnie popularność brachycefalicznych psów

7 kwietnia 2016, 10:15

Z pisma Canine Genetics and Epidemiology, dowiadujemy się, że w Australii w ciągu ostatnich 28 lat szybko rośnie popularność psów o krótkich szerokich głowach, takich jak mopsy czy buldogi francuskie


Czym różnią się przystosowani do wysokości od nieprzystosowanych?

8 listopada 2016, 13:27

Badając mieszkających w Andach ludzi, którzy przystosowali się do wysokości lub cierpieli na przewlekłą chorobę wysokościową, naukowcy odkryli, że organizm tych drugich wytwarza dużą liczbę erytrocytów przez nadmierną produkcję enzymu SENP1.


Od odpadów browarnianych do ciekłej pożywki dla drożdży

30 sierpnia 2017, 05:23

Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali metodę przekształcania wytłoków browarnianych w ciekłą pożywkę dla drożdży piwnych.


Nanocząstki ZnO z puszek mogą prowadzić do utraty mikrokosmków

10 kwietnia 2018, 09:02

Związki występujące w opakowaniach mogą upośledzać wchłanianie w przewodzie pokarmowym.


Grubość ścięgna Achillesa wskaźnikiem zaawansowania choroby niedokrwiennej serca

19 listopada 2018, 12:38

U osób z chorobą niedokrwienną serca (ChNS) grubość ścięgna Achillesa może być wskaźnikiem zaawansowania choroby oraz ryzyka zawału serca.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy